Pellet jest to paliwo, które z roku na rok staje się coraz bardziej popularne ze względu na to, że jego spalanie zaliczanie jest do korzystnych dla środowiska form ogrzewania. W tym tekście postanowiliśmy wytłumaczyć, z czego i jak się go wytwarza, a także jakie cechy wpływają na ekologiczność tego paliwa.
Pellet jest to granulowane paliwo stałe, które pozyskuje się z biomasy. Wytwarza się go z odpadów drzewnych, odpadów i produktów ubocznych rolnictwa oraz uprawianych na tę potrzebę roślin. Do jego produkcji stosuje się także słomę i trawę łąkową. Producenci oferują pellet w różnych odmianach i stopniach spalania. Może być on używany zarówno w domach mieszkalnych, jak i w elektrowniach, elektrociepłowniach i małych kotłowniach. W przypadku pelletu stosowanego na potrzeby domowe nie używa się substancji spoinowych. Średnia moc energetyczna wynosi 4,7-5,3 MWh/tonę. Wydajność sięga nawet 85%. Jego popularność wynika również z niskiej emisji NO i SO oraz niewielkiej ilości generowanego popiołu, która wynosi około 5 kg na tonę spalonej biomasy. Palenie pelletem jest nie tylko ekologiczne, ale również praktyczne, ponieważ paliwo spakowane w worki nie zajmuje tyle miejsca co węgiel lub drewno i nie generuje tylu nieczystości. W niektórych krajach pellet jest bardzo popularny ze względu na wprowadzone zakazy dotyczące sprzedaży węgla.
Pellet wytwarza się poprzez sprasowanie materiału pod wysokim ciśnieniem. Wybrany surowiec poddawany jest wielu procesom. Początkowo jest on rozdrabniany, a następnie suszony. Kolejny krok to przesiew mający na celu odizolowanie zbyt dużych frakcji, kamieni i piasku. Dodatkowo używa się magnetyzerów, które usuwają ewentualne metalowe drobinki. Następnie materiał poddaje się wtórnemu rozdrabnianiu w celu uzyskaniu drobnej frakcji. Za pomocą odpowiednich sit wióry przekształca się w trociny o wielkości do 3 mm. Następnie usuwa się z nich wodę poprzez odparowanie, które jest skutkiem podgrzewania masy. Pożądana wilgotność wynosi do 8%. Proces ten nazywa się dehydratacją. Następnie mieli się trociny w celu poprawienia jakości i wydajności pelletu. Frakcja powstałego miału ma 1,2 mm.
Przygotowany materiał zagęszcza się w granulatorach. Miazga jest przepuszczana przez specjalne otwory w metalowej matrycy. Jej dobór zależny jest od rodzaju drewna. Pellet jest wyciskany i odpowiednio ścinany. W efekcie powstają granulki o średnicy 6-8 mm i długości kilku cm. Tarcie rozgrzewa je nawet do 70oC, dlatego jest on od razu schładzany w specjalnej chłodnicy. Ostatnim etapem jest pakowanie do worków.